Претражи овај блог

Странице

30. новембар 2015.

Извештај са акције: Успон на Борски Стол



 

 
У недељу 29. новембра 2015. год једанаесторо планинара из нашег друштва се упутило на планину Стол (1 155 мнв) код Бора . Из Зајечара смо кренули око 7.15 часова до Бора где смо требали да се састанемо са планинарима из ПСД ''Црни Врх'' Бор. Након доласка у Бор и сусрета са борским планинарима пут смо наставили даље преко села Кривељ до превоја Цепе.


 
На превој Цепе смо стигли у 8.15 часова, где нас је дочекао прелепи снежни покривач висине преко 10 цм и прилично јак ветар. На превој Цепе смо се задржали петнаестак минута. Након што су возачи пронашли одговарајућа места за паркирање аутомобила и након подешавања опреме и ранчева упутили смо се асфалтним путем у правцу села Бучје до места где се скреће на макадамски пут који води до планинарског дома.
 
 
 



Када смо стигли до места где смо имали могућност да бирамо да ли да наставимо путем или да скренемо десно и пречицом наставимо до дома, одлучили смо се за пречицу. Како смо се приближавали планинарском дому висина снега се повећавала, тако да је на појединим деловима стазе износила око 40 цм.


 

 
На двадесетак минута до планинарског дома сустигли су нас још двоје планинара из Бора (Рада и Влада).
 


 
 
 
 
 У планинарски дом смо стигли око 9.45 У дому смо направили паузу од 45 минута за доручак, пресвлачење и додатно подешавање опреме. Након паузе кренули смо на успон на врх Стола иако нам временске прилике нису ишле у корист...
 
 



Стаза од дома је водила поред језерцета подно Стола. На неких стотинак метара од језерцета успон је постао оштрији и све време се одвијао гребеном.






 


На стази је био дубљи снег и дувао је мало јачи ветар првих 45 минута успона, то нам још није представљало проблем да наставимо даљи успон. Међутим након 15 минута даљег кретања временски услови су се нагло погоршали. Удари ветра су постали много јачи преко 60 км/х, спустила се густа магла и са повећањем надморске висине на стази је уместо снега било све више леда.
 


Након сат времена успона направили смо кратку паузу за заједничку фотографију и током паузе смо одлучили да се се због јако лоших временски услова и леда на стази сви вратимо у планинарски дом. Повратак до дома је трајао око пола сата.









 
Када смо се сви безбедно вратили у планинарски дом, домаћини из планинарског друштва Црни Врх из Бора су нас послужили топлим чајем ,кафом и качамком. Поред послужења су нам омогућили и боравак у загрејаној просторији где смо провели око сат ипо времена у причи, заједничком ручку...
 



 
Након ручка и одмора спаковали смо све ствари и изашли смо испред дома где смо направили неколико фотографија са планинарима из Бора за успомену.Након фотографисања захвали смо се домаћинима на гостопримству и упутили  се назад до паркираних аутомобила. Из дома смо кренули око 13.45 и након пола сата лаганог хода по снегу стигли смо до превоја Цепе. Ту смо направили још неколико фотографија са погледом на Велики Крш, спаковали ствари у аутомобилима  и кренули за Зајечар. У Зајечар смо се вратили око 15.30 часова.
 

 













Извештај и фотографије: Дејан Антонијевић
 

1 коментар: