Претражи овај блог

Странице

28. октобар 2015.

Извештај са акције: Јесен на Белом изворцу

 

У суботу 24. октобра 2015.год. деветоро планинара из нашег друштва je учествовало на планинарској  акцији ''Јесен на Белом изворцу'', коју је организовало планинарско друштво ''Старица'' из Мајданпека.
  
 
Бигрена акумулација Бели изворац налази се у сливу реке Шашке 2,5 км удаљене од магистралног пута Мајданпек-Зајечар. На основу својих геоморфолошких вредности овај локалитет уврштен je у инвентар објеката геонаслеђа Србије. Извориште се налази на 325 мнв у подножју кречњачке литице Малог Крша. Централна тачка локалитета је водопад висине 16 метара.


село Близна, магистрални пут Мајданпек-Зајечар
 
На ову акцију из Зајечара смо кренули у 6 сати ка селу Близна, преко Рготине, Доње Беле Реке и Рудне главе. У село Близна смо стигли након 90 минута вожње, где смо се зауставили на паркингу код кафане ''Балић'' која је била место окупљања учесника акције.
  
 
 
кафана Балић
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 





Време до поласка на стазу смо искористили за прву јутарњу кафу, доручак и припреме за стазу. На стазу нисмо кренули у време које је било предвиђено програмом акције, јер смо чекали групу планинара која је требала да стигне из Београда. Након 45 минута чекања у 09.15 донели смо одлуку да са једним водичем и планинарима из Кладова и Мајданпека кренемо на стазу без планинара из Београда, док је други водич остао да их сачека и када буду стигли поведе и њих на стазу. Затим смо од кафане Балић возилима прешли још око  3 км према Мајданпеку до места где се Бели Изворац улива у Шашку и одакле се креће на стазу ка водопаду Бели изворац.
 
 
 
Од самог почетка стаза је веома лепа, иде кроз шуму и прати узводно реку Бели Изворац . Са првим бигреним каскадама смо се сусрели врло брзо али и са првом препреком.
 

 
 
извор Белoг изворца
 

Након 45 минута лаганог хода и успешно савладаних водених препрека стигли смо на водопад Бели изворац. Након обиласка изворишта,фотографисања и краћег предаха кренули смо даље десно где почиње нагли успон преко краћег сипара према врху Стража (541 мнв.), који се налази на самом гребену Малог Крша.  
 
 
 
 
Стаза је даље водила поред две пећине, које се налазе са леве стране у које смо свратили да би их разгледали и фотографисали. Прва је Козја пећина и тридесетак метара даље, друга  Мала пећана. Уз помоћ батеријских лампи разгледали смо обе пећине, фотографисали и на улазу у Козју пећину направили заједничку фотографију са планинарима из Мајданпека и Кладова.
 
Козја пећина

Козја пећина
Козја пећина
фото: ПД "Старица", Мајданпек
Заједничка фотографија са планинарима из Мајданпека и Кладова

Мала пећина
Мала пећина

Недалеко од Мале пећине наишли смо на једно усамљено домаћинство, кроз чије смо двориште прошли и изашли на видиковац Стража. 


 
На видиковцу Стража направили смо паузу од око 20 минута, ужинали, направили нашу заједничку фотографију и заједничку фотографију са планинарима из Кладова и Мајданпека.
 

Затим смо даље кренули шумским путем у дужини од око 1 км, углавном  низбрдо до реке Ваља Прераст.
 

 
Када смо стигли до реке и прешли је након пар минута смо угледали камени мост Ваља Прераст (Шупља стена).
 
река Ваља Прераст, која протиче испод Шупље стене
река Ваља Прераст
камени мост Ваља Прераст
 
 
 

Захваљујући Дулету и Раши, који су једини имали гумене чизме успели смо да уз мање потешкоће безбедно пређемо најкритичнији део стазе.




Ваља Прераст, природни камени мост, под заштитом државе, као споменик природе од изузетног значаја. Заштићена прераст налази се око 12 км од Мајданпека, пружа се од југозапада ка североистоку на дужини од 100 м, односно 26 м у висини горње ивице лука. Импозантни распон прерасти износи 150м, а ширина њеног отвора при дну у висини речног корита 9,7 м.


Након што смо успешно прошли кроз кањон реке Ваља Прераст и испод истоименог каменог моста направили смо још једну паузу око 30 минута. Пошто се још увек нико није појавио од планинара из Београда, одлучили смо да наставимо даље до места где смо паркирали возила, одакле смо и кренули на стазу.



Стаза даље је водила шумским путем, на неколико места је прелазила преко реке Ваља Прераст до магистралног пута Мајданпек-Зајечар. Овај део стазе је дужине 800м и завршава се где се река Ваља Прераст улива у Шашку реку.
  



Шашка река

река Ваља Прераст

Овај део стазе смо прешли  за 15 до 20 минута и када смо изашли на асфалтни пут наставили смо пешачење још 2 км до наших возила, а затим смо возилима наставили пут до села Рудна глава, где нам је у Дому културе био обезбеђен бесплатан ручак. Након  ручка у 16.15 кренули смо назад за Зајечар.




магистрални пут Мајданпек-Зајечар





Oстале фотографије са ове акције можете погелдати на нашој Фејсбук страници кликиом на Фото албум: Јесен на Белом изворцу


 извештај и фотографије: Дејан Антонијевић

Нема коментара:

Постави коментар